Blog & Nieuws

Artikel - Synchroniciteit

Synchroniciteit

Wat is Synchroniciteit? Synchroniciteit is de gewaarwording van een ‘toevalligheid’ in jouw dagelijkse leven. Een ‘toevalligheid’ die als ‘toevallig’ aangemerkt kan worden, omdat het jou een situatie brengt, die in lijn is met datgene wat er in jouw leven op dat moment speelt. Dus je hebt een probleem op die dag en in dat moment ontmoet je iemand die jou een inzicht geeft over hoe jij bv dat probleem kunt oplossen of hij heeft ook ervaring met dat probleem en kan jou helpen. Dus je krijgt een ervaring van een situatie die betrekking heeft op jouw ‘situatie’. Dankzij die nieuwe situatie (dus die persoon, of een inzicht, of een samenloop van omstandigheden et cetera) wordt jij ‘op een andere invalshoek / benadering’ van jouw persoonlijke situatie (probleem) gewezen, waardoor jij een hernieuwd inzicht kunt krijgen voor jouw situatie of zelfs geholpen kunt worden door die hernieuwde situatie (of bv persoon). De nieuwe ervaring kun je dus zien als een richtingaanwijzer.

‘Toeval’

Ik heb de nieuwe gelijkwaardige situatie (ervaring) aangemerkt als ‘toevallig’, maar in feite is dat niet een toevallige situatie. Toeval bestaat namelijk niet. Tenzij je daarin gelooft, want dan wordt je (door jezelf) gesteund in die overtuiging. Want als je blijft geloven dat toeval bestaat, dan zul je ook niet van gedachten veranderen en gaan denken waardoor een (gelijkwaardige) situatie zou kunnen zijn gekomen als je het toch alleen maar afdoet als ‘toeval’. Als je wel gelooft dat toeval niet bestaat en dus jezelf openstelt voor waarom een bepaalde situatie zich voordoet, dan kun je gaan beseffen dat alles gebeurt met een reden. En in het juiste moment. En die reden kun je dan bij jezelf gaan vinden. Door je bewust te worden van wat er speelt in jou, inclusief je wensen en hoe jij bent, kun je de overeenkomst vinden in de gebeurtenis c.q. ervaring die je krijgt in die nieuwe situatie die zich heeft aangediend in jouw leven. Want net zoals mensen jou een spiegel kunnen voorhouden hoe jij bent, zo houdt het (hele) leven jou ook een spiegel voor over hoe jij op dat moment jouw leven leidt, inclusief hoe jij bent omgegaan met het leven in jouw verleden, hoe jij in het heden dus jouw leven leidt en hoe jij naar de toekomst toe je leven denkt te gaan invullen.

Mate van bewustzijn

Die nieuwe ervaring of situatie die zich aan jou aandient in enig moment en waar jij je dan bewust van wordt, hoeft niet alleen in de vorm van een persoon of een situatie aan je aan te dienen, maar kan ook komen doordat jij je bewust wordt van een detail ervaring, bijvoorbeeld in de vorm van een dier, een getal, en tijdsaanduiding of bijvoorbeeld een veertje. Het is allemaal afhankelijk van de mate waarin jij je bewust bent van jezelf en uit welke ‘variant van leven’ waar jij je in enig moment bewust van bent, jij een bepaalde betekenis ontleend. Want elk onderdeel van jouw Zelf (jouw innerlijke belevingswereld, zijnde gedachten, gevoelens, herinneringen en overtuigingen, alsmede hoe jij je gedraagt in enig moment) vind zijn weg terug in jouw uiterlijke leven. En zodoende kun jij op basis van jouw kennis over jezelf en over de betekenis van de diverse onderdelen van het leven synchroniciteit ervaren door je bewust te zijn van deze constateringen en je kunt gebruik maken van synchroniciteit door de betekenissen van de verschillende onderdelen van het leven te vergelijken met jouw (innerlijke) Zijn.

Synchroniciteit geeft je dus een aanwijzing over waar je bent, over de richting waar je naartoe wilt en over hoe je wilt zijn. Als jij je bewust wordt van deze andere invalshoek, dan kun je jouw situatie vanuit een ander licht bekijken en daaruit inzicht ontlenen en een nieuwe keuze maken ten aanzien van het probleem of de situatie waar jij je in bevind ten aanzien van de weg die je wilt bewandelen. Zodoende leer je van jezelf. En kun je (ervoor kiezen om) beter om (te) gaan met jouw lopende situatie.

Hp De Gouden Zon
Peter :)